divendres, de juliol 06, 2012

TAST DE CAVES AMB HISTÒRIAEl dimecres vaig tenir el privilegi de poder assistir al tast que els amics Sommeliers del Penedès van organitzar dins dels actes del ViJazz  a Vilafranca. Bodegas Pinord va ser l’amfitrió que va cedir l’espai per aquest  tast insòlit. Nou caves de més de deu anys de nou diferents elaboradors del Penedès tastats a cegues. Alguns son caves que ara mateix estan al mercat i alguns eren petites reserves que els celleristes tenien guardades o oblidades.  Sense cap mena de dubte, una bona ocasió per a trencar motlles sobre la longevitat dels caves . Tots els assistents, una quarantena de tastadors entre professionals de la sommeleria, bloggers  i enòlegs, vam poder constatar que els caves poden parlar de tu a tu amb qualsevol altre escumós de qualitat del mon.

Els caves degustats van estar els següents. No parlaré del color perquè tots tenien un groc daurat i brillant que no denotava la seva vellesa i per a cadascun he escollit un mot que crec que el defineix:

Clos Nostre Senyor 2002, Caves Mestres. Desgorjat el febrer del 2011 amb un cupatge de 60% xarel.lo , 20% parellada i 20% macabeu. On la meitat del vi base s’ha criat en bótes de castanyer durant 10 mesos.  Àgil, d’aromes afruitades i florals i un pas de boca cremós  i elegant. REFINAT.

Duran Gran Reserva 2000. Caves Duran. Desgorjat el dilluns amb un cupatge del 48% xarel.lo, 25% macabeu, 17% parellada i un 10% chardonnay. De nas intens i complexe, amb notes de vainilla, toffe, compota de poma, crema catalana, pell de taronja...i boca saborosa, equilibrada, cremosa i llarga. COMPLEXITAT


Rimars BN Gran Reserva 2002, Caves Rimars. Desgorjat  el dia del tast amb un cupatge de macabeu, xarel.lo i parellada amb una mica de chardonnay.  Un cava intens, aromàtic i amb cos. CLÀSSIC.

Celler Batlle 2002, Caves Gramona. Desgorjat  al 2012 amb un cupatge del 70% de xarel.lo i un 30% de macabeu. Madur i fresc amb un bon pas de boca. HARMONIA.

Oriol Rossell Reserva Propietat BN 2002. Caves Oriol Rossell. Desgorjat el novembre del 2007, cupatge 50% xarel.lo, 30% macabeu i 20% parellada. Cava que en nas recorda més a un vi tranquil i en boca manté ben viva la bombolla. EVOLUCIÓ.

Recaredo Reserva  Particular BN 2002. Caves Recaredo. Desgorjat l’abril del 2012 amb un cupatge de xarel.lo fermentat en bóta i macabeu. Destaca pels seus aromes frescos i balsàmics amb alguna nota de coco i vainilla. En boca presenta una bona acidesa i una textura de bombolla amorosida. FRESCOR.

Antonia Marrugat 98. Bodegas Pinord. Desgorjat  el mateix dia del tast amb un cupatge del 50% de xarel.lo, 25% macabeu i 25% parellada. Molt intens amb aromes de bolleria, crosta de pa, tocs anisats...i una boca potent amb molt de cos i amb algunes notes de criança en el postgust. POTÈNCIA.

Agustí Torelló Gran Reserva BN 99. Caves Agustí Torelló Mata. Recent desgorjat  amb un cupatge del 52% macabeu, 28% xarel.lo i 20% parellada. De nas molt curiós amb notes balsàmiques i de garriga i en boca trobem una marcada presencia de les mares que li donen un toc dolcenc tot i ser un brut nature.  SINGULARITAT.

Gran Reserva Personal BN 99. Caves Raventós Blanc.  Desgorjat el  gener del 2012 amb un cupatge de 40% macabeu, 25%xarel.lo, 25% parellada i 10% chardonnay. Un altre cava on destaca la seva intensitat aromàtica amb bolleria, pell de taronja, fruits secs, mel...de boca  fresca, seca i expressiva. Final  amb un punt d’amargor que l’allarga i li dona persistència. PERSONALITAT.